Gewicht onder controle?

Niet alles heb je zelf in de hand

Een heleboel dingen over verstandig eten kun je leren. Wat de effecten zijn van de verschillende voedingsstoffen op je gewicht en op je conditie. Wat de noodzaak van goed gekozen voeding is voor je lichaam en geest. Een paar dingen heb je echter niet helemaal zelf in de hand:

Het lichaam piekt maar kort, maar we worden wel steeds ouder

Je lichamelijke top beleef je tussen je 17e en 35e levensjaar. Daarna begint je actieve celmassa af te nemen. In verhouding begint je vetpercentage dan toe te nemen. En in vetmassa vindt nauwelijks stofwisseling plaats, dus heb je minder calorieën nodig. En nog “erger”, op den duur krimp je ook nog eens een paar centimeter. Zo heb je ineens een hogere BMI* terwijl je gewicht gelijkblijft. Nu onze levensverwachting hoger is, is het prettig als we ook proberen om die hoge leeftijd met zo min mogelijk ouderdomskwaaltjes te halen. Je lijf een beetje soepel houden en van goede voedingsstoffen voorzien, is geen overbodige luxe.

Overvloed aan vetcellen

In vroeger tijden waren vrouwen vaak in verwachting of lacterend gedurende hun vruchtbare leven. Het lichaam heeft zich daar op den duur op ingesteld en verklaart de, zoals we het nu ervaren, oneerlijke ruime toebedeling van vetcellen. Alles was erop gericht om te kunnen overleven, nageslacht te produceren en groot te brengen. Die noodzaak is nu een stuk minder aanwezig. We wonen in warme huizen, hebben minder grote gezinnen en bovendien leven we in overvloed. De beweegnorm wordt daarnaast door weinigen elke dag gehaald.

Schoonheidsideaal

In onze hedendaagse maatschappij is het ideale schoonheidsbeeld dat van een slanke (zelfs magere) vrouw. Niet bepaald de Rubensvrouw die enkele eeuwen geleden dat schoonheidsideaal vertegenwoordigde. Onder invloed van tv, advertenties en magazines houden we onszelf een beeld voor dat niet erg realistisch is. In veel landen is het juist anders. Daar is het hebben van een dikkere vrouw een teken van rijkdom, of wordt een dik achterste als zeer aantrekkelijk beschouwd. Hoe gezond dat is? Je BMI (body mass index) moet toch het liefste uitkomen onder de 25, in welke cultuur je ook bent opgegroeid. Hoe ver je wilt gaan voor je eigen schoonheidsideaal moet je zelf weten, zolang je maar realistisch blijft en op een gezond gewicht.

Mannen en vrouwen verschillen

Een vrouw heeft meer vetweefsel en minder spierweefsel dan een man. Zit een man lekker aan de borrelnootjes ’s avonds, dan verbranden ze bij hem zowat in een moeite door, terwijl een vrouw ze de volgende dag aan haar dijen heeft zitten. En bovendien is de rek van die vrouwelijke vetcellen helaas enorm. Het vrouwelijke brein werkt ook anders. Er gaat veel meer om in het vrouwelijke brein dan in het mannelijke. Zit een vrouw met een levensgroot dilemma waar ze van wakker ligt, valt haar man naast haar in slaap, zonder dat hij iets in de gaten heeft.

Risico op welvaartsziekten verkleinen

Je best doen om gezond te leven is een mooi uitgangspunt. Het streven naar een gezond gewicht bijna een noodzaak. Met een gezond eetpatroon voel je je beter, beweeg je gemakkelijker en sneller en ben je helderder van geest. En je houdt een boel welvaartsziekten (langer) buiten de deur. Zorg voor de kwaliteit van je leven. Zorg voor jezelf!

Heb je een helpende hand nodig op weg naar een gezond leven? Neem contact op met 06-55398616 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik help je graag!

* met BMI wordt Body Mass Index bedoeld. Het is de verhouding tussen je lengte en gewicht waarvan de uitkomst (tussen 18,5 en 25) bepaalt of je een gezond gewicht hebt.